To jest coś jakby szarlotka, tylko rabarbarowa. Żeby było jeszcze prościej: rabarbaru nie przesmażamy, a ciasta nie trzeba wałkować.
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM
- 1 porcja kruchego ciasta (z lodówki)
- 3/4 kg rabarbaru
- cukier do smaku
- łyżeczka esencji waniliowej
- lody śmietankowe lub waniliowe
Pokrój rabarbar w kostkę. Przesyp cukrem. Odstaw żeby trochę zmiękł.
Wyjmij z lodówki połowę ciasta. Pokrusz na spód brytfanny. Wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Wyjmij i przestudź.
Wyłóż na ciasto rabarbar (jeśli puścił dużo wody – odcedź go na sicie). Skrop esencją waniliową. Posyp kruszonką z drugiej części ciasta.
Wstaw do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Podaj lekko przestudzone z kulką lodów.
© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.
CategoriesWIOSNA