Niby nudny schaboszczak, a po powrocie z włoskich wakacji jest pierwszą rzeczą zamawianą na niedzielny obiad! Bo odpowiednio przygotowany jest po prostu rewelacyjny!
4 kotlety schabowe
1 jajko
2-3 łyżki mąki
4-6 łyżek bułki tartej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Rozbij kotlety bardzo cienko. To główny sekret idealnego schabowego.
Dopraw solą i pieprzem z obu stron.
Przygotuj 3 talerze. Na jednym roztrzep jajko z odrobiną wody. Na drugi wsyp mąkę. Na trzeci – tartą bułkę.
Rozgrzej olej na dużej patelni.
Obtocz mięso w mące, zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.
Smaż na rumiano z obu stron.
Najczęściej jemy schabowe z mizerią albo z kapustą – duszoną albo w postaci surówki. Jak klasyka, to klasyka.
© 2020, Jo. All rights reserved.
Najlepsze kotlety zrobione od taty.