E

Ekspresowe śledzie korzenne w oleju.

Jeśli nie zrobiłaś/-eś wcześniej śledzi w oleju, masz jeszcze szansę. Wprawdzie oprzemy się na gotowych śledziach ze sklepu, bo trzeba odpuścić sobie odmaczanie solonych, ale i tak będzie dobrze. Prawdę mówiąc od lat robię śledzie w ten szybki sposób, bo zawsze brakuje mi czasu…

Powinny być w oleju lnianym, ale robię je w oliwie, bo takie bardziej nam smakują. Wszystko się wzięło od robionych przez Mariannę śledzi w Tranie… Bo kto we Włoszech znajdzie olej lniany… A potem to już wiecie: RODZINNA TRADYCJA.


KORZENNE ŚLEDZIE W OLEJU


  • 1 opakowanie śledzi (płaty matiasa)
  • 3-4 szalotki
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • oliwa lub dobry olej

Opłucz śledzie w zimnej wodzie i osusz. Pokrój w ukośne paski.

Obierz szalotkę i pokrój w plasterki.

W szczelnym naczyniu (np. w słoiku) układaj warstwami śledzie, posypując gałką muszkatołową i przekładając obficie szalotką.

Zalej oliwą i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni, żeby się przegryzły (wiadomo, że tydzień będzie najlepszy, ale i dwie doby dadzą radę).

© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.