Aby podnieść morale zrobiliśmy dzisiaj korzenny krem z dyni. Jest to zupa-kameleon, bo można ją podać w przeróżnych wariantach: z podsmażonym boczkiem, grzankami, groszkiem ptysiowym, natką pietruszki, kleksem śmietanki lub pestkami dyni… Można ją ugotować na bulionie, albo użyć tylko wody. Zmienić przyprawy według własnego gustu. A i tak w każdej wersji podniesie nas na duchu.
KORZENNA ZUPA-KREM Z DYNI
- ½ kg obranej pomarańczowej dyni
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- oliwa
- 2 łyżki masła
- około litra wody
- sól
- curry, słodka papryka w proszku, wędzona papryka, imbir
Rozpuść w garnku masło z oliwą, dodaj pokrojone w dużą kostkę warzywa. Chwilę podgrzewaj mieszając.
Dodaj wodę lub bulion – nie za dużo, ma tylko przykryć warzywa.
Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Zmiksuj. Dopraw do smaku. Jeśli jest za gęsta – dolej wodę.
Podgrzej jeszcze przez chwilę i podaj z ulubionymi dodatkami.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.