K

Korzenna zupa-krem z dyni

Aby podnieść morale zrobiliśmy dzisiaj korzenny krem z dyni. Jest to zupa-kameleon, bo można ją podać w przeróżnych wariantach: z podsmażonym boczkiem, grzankami, groszkiem ptysiowym, natką pietruszki, kleksem śmietanki lub pestkami dyni… Można ją ugotować na bulionie, albo użyć tylko wody. Zmienić przyprawy według własnego gustu. A i tak w każdej wersji podniesie nas na duchu.


KORZENNA ZUPA-KREM Z DYNI


  • ½  kg obranej pomarańczowej dyni
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • około litra wody
  • sól
  • curry, słodka papryka w proszku, wędzona papryka, imbir

Rozpuść w garnku masło z oliwą, dodaj pokrojone w dużą kostkę warzywa. Chwilę podgrzewaj mieszając.

Dodaj wodę lub bulion – nie za dużo, ma tylko przykryć warzywa.

Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Zmiksuj. Dopraw do smaku. Jeśli jest za gęsta – dolej wodę.

Podgrzej jeszcze przez chwilę i podaj z ulubionymi dodatkami.

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.