Lubicie knedle ze śliwkami?

No wiem, głupie pytanie. Chociaż taki BlueBoy na przykład nie lubi. Ale on nie jada śliwek… Naprawdę nie wiem, w kogo się wrodził…

Pozostałych, którzy jak ja nie mogą doczekać się śliwkowych występów, zapraszam na knedlową klasykę.

Z podanych proporcji wychodzi 12 średniej wielkości knedli, więc jeśli chcecie ich więcej – podwójcie ilość składników.


KNEDLE ZE ŚLIWKAMI


  • ½ kg ziemniaków
  • 100-150 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 12 odpestkowanych śliwek

Obierz ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę. Wystudź.

Dodaj do ziemniaków jajko, sól i tyle mąki, ile będzie potrzeba (wszystko zależy od ziemniaków).

Uformuj z ciasta wałek, podziel na 12 części. Po kolei rozpłaszcz każdą, ułóż na środku śliwkę i dokładnie zlep w kulę.

Wrzucaj knedle porcjami na osolony wrzątek i gotuj na średnim ogniu 2-3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię wody.

Knedle podaje się z różnymi dodatkami. Ja pozostaję przy zrumienionej bułce tartej na maśle i cukrze.

© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.