Knedle są jednym z tych dań, które najlepiej smakują w domu. Jeśli nigdy ich nie robiliście – ZRÓBCIE!!! To jest tak proste, ale TAK PROSTE, że naprawdę brak mi słów!!!
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
- ½ kg ziemniaków
- 100-150 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- truskawki, umyte i odszypułkowane
Ugotuj ziemniaki, przeciśnij przez praskę, przestudź.
Dodaj jajko, mąkę i sól. Wyrób ciasto. Jeśli za bardzo klei się do ręki – podsyp mąką (dlatego w proporcjach jest 100-150 g, wszystko zależy od tego, ile ciasto „zabierze” mąki).
Uformuj wałek. Podziel na 12 porcji. Po kolei rozpłaszczaj na placek, kładź na środku truskawkę i zlepiaj w kulę.
Zagotuj wodę w płaskim rondlu. Osól. Wrzucaj knedle porcjami na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Knedle owocowe podaje się z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię je polane zrumienioną bułeczką i posypane cukrem.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.
Dobre było. Chciałbym jeszcze to powtórzyć.
I jak?
jest super ale wolę śliwki bez pestek wielbiciel knedli szczególnie owocowych
JA też wolę ze śliwkami, ale BB śliwek nie jada, więc robimy również truskawkowe. I powiem ci, że są bardzo dobre.
Ciekawe jakie by były z innymi owocami? Może morele?