Knedle są jednym z tych dań, które najlepiej smakują w domu. Jeśli nigdy ich nie robiliście – ZRÓBCIE!!! To jest tak proste, ale TAK PROSTE, że naprawdę brak mi słów!!!


KNEDLE Z TRUSKAWKAMI


  • ½ kg ziemniaków
  • 100-150 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • truskawki, umyte i odszypułkowane

Ugotuj ziemniaki, przeciśnij przez praskę, przestudź.

Dodaj jajko, mąkę i sól. Wyrób ciasto. Jeśli za bardzo klei się do ręki – podsyp mąką (dlatego w proporcjach jest 100-150 g, wszystko zależy od tego, ile ciasto „zabierze” mąki).

Uformuj wałek. Podziel na 12 porcji. Po kolei rozpłaszczaj na placek, kładź na środku truskawkę i zlepiaj w kulę.

Zagotuj wodę w płaskim rondlu. Osól. Wrzucaj knedle porcjami na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Knedle owocowe podaje się z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię je polane zrumienioną bułeczką i posypane cukrem.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO
    1. Jo. says:

      JA też wolę ze śliwkami, ale BB śliwek nie jada, więc robimy również truskawkowe. I powiem ci, że są bardzo dobre.
      Ciekawe jakie by były z innymi owocami? Może morele?

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.