K

Kluski kładzione z serem

Moja Babcia wyrzucała wszystkich z kuchni, kiedy zabierała się za gotowanie. Dlatego wszystkie potrawy z dzieciństwa musiałam odtwarzać opierając się na książkach i modyfikując ich zawartość aż po pożądanego rezultatu.

Madre twierdzi, że się udało.

KLUSKI KŁADZIONE Z SEREM

na 1 porcję:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • około ¼ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 100-150 g białego twarogu
  • miałki cukier
  • 1 łyżka masła
  • mielony cynamon

Z mąki, jajek i wody, z dodatkiem szczypty soli, wyrób łyżką gęste ciasto.

W szerokim rondlu zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli. Rozpuść masło na patelni.

Kładź łyżką na wrzątek niewielkie kluski. Gotuj na średnim ogniu, aż wypłyną na wierzch.

Przełóż na talerze. Polej masłem, posyp serem, cukrem i cynamonem.

© 2020 – 2022, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
  1. maradag says:

    I znowu mniami
    Też pamiętam z dzieciństwa. Tutaj muszę pokonać wiele kilometrów, deszcz i wiatr, grad i inne przeciwności „przeciwrowerne”, by dotrzeć do polskiego sklepu w celu zakupienia białego sera, t.z.w. twarogu…
    Tak więc… mi tu proszę smaków polskich nie za często podawać

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.