Tradycyjna owsianka na mleku wymaga nieco poświęcenia, bo jednak trzeba przy niej stać i mieszać, aż odpowiednio zgęstnieje i pilnować, żeby nam się nie przypaliła, ale warta jest tego poświęcenia. Zwłaszcza jeśli jesteśmy Hobbitami, albo mamy w domu wiecznie umierającego z głodu Bombura. Bo owsianka jest sycąca i doskonale sprawdza się w ponury jesienny poranek.


KLASYCZNA OWSIANKA


1 porcja:

  • szklanka mleka
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • cukier (lub sól) do smaku

Zalej płatki wodą, odstaw na kilka minut, żeby zmiękły.

Zagotuj mleko. Dodaj płatki. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż płatki zrobią się nieco kleiste.

Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez chwilę.

Jeśli nie masz czasu na poranne gotowanie, zrób domową granolę albo owsiankę na zimno. Można je przygotować wcześniej, a rano mieć błyskawiczne śniadanie. Zwłaszcza, że do granoli można wziąć ciepłe mleko!

© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.