Właściwie to nie jest ciasto z bakaliami, tylko bakalie połączone ciastem. I tak ma być!

Piter uwielbia bakalie, a ten keks jest uosobieniem jego marzeń. Nie wiem, czy Ela nadal go piecze, ale my owszem 🙂


KLASYCZNY KEKS


  • 300 g bakalii (rodzynki, figi, morele…)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 6 łyżek brandy lub rumu
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1 łyżeczce mielonego imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Pokrój większe bakalie w paski, mniejsze zostaw w całości. Wrzuć do miski i zalej alkoholem.

Rozgrzej piekarnik do 160℃.

Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jaja dalej ucierając. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą  przyprawami. Wymieszaj. Dodaj mleko i ponownie wymieszaj.

Wymieszaj ciasto z bakaliami.

Przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch żółtkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz około 1 godziny. Patyczek wbity w środek powinien być suchy – jeśli nie jest trzeba wydłużyć czas pieczenia.

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesWIELKANOC
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.