Sekret udanej pizzy opiera się na dwóch filarach: idealnym cieście i odpowiednim piecu. A właściwie: temperaturze piekarnika. Profesjonalne piece do pizzy osiągają niebotyczne 500℃, ale nawet w domowym piekarniku możemy upiec idealnie chrupiącą pizzę. Wystarczy użyć kamienia.
Na takim kamieniu można nie tylko upiec doskonałą pizzę, ale również bułki czy tosty. Poza tym jest nieoceniony, jeśli nie przepadacie (delikatnie to ujmę) za rozmiękniętym spodem quiche czy galette. Wystarczy wcześniej rozgrzać kamień w piekarniku i połowę sukcesu mamy z głowy.
Mój mąż marzy o piecu do pizzy – ja o kamieniu dopasowanym do piekarnikowej blachy. Póki co korzystamy z szamotowego kamienia Fratelli Pizza Stone. W naszym przypadku „póki co” oznacza kilkanaście lat, więc pewnie takiego kamienia już się nie kupi, ale w sprzedaży jest mnóstwo innych, warto więc się rozejrzeć.
© 2020 – 2021, Jo. All rights reserved.