K

KALAFIOR NA ZIMNO

Madre nazywała tę potrawę kalafiorem na zimno i podawała go w całości. Ja – dzielę kalafiora na różyczki i nazywam go sałatką. Bez względu na to, którą opcję wybierzecie, będziecie zadowoleni.


KALAFIOR NA ZIMNO


  • 1 kalafior
  • ½ pęczka koperku
  • ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi bardzo czosnkowe, można dać dwa)
  • majonez (ilości nie podam, bo zależy ona od wielkości kalafiora i od tego, ile sosu chcecie mieć)
  • sól do smaku

Obierz kalafior z liści, podziel na mniejsze kawałki.

Wrzuć do osolonego wrzątki i ugotuj al dente. Odcedź. Wystudź.

Posiekaj koperek. Zetrzyj na tarce (lub przeciśnij przez praskę) obrany czosnek. 

Wymieszaj majonez z koperkiem, czosnkiem i solą.

Wrzuć kalafiora do miski i wymieszaj z sosem.

Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.

© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.