Jesień jest moją ulubioną porą roku. A ta sałata – jest niewątpliwie królową wczesnej jesieni.
Mamy tu piękną bordową sałatę, dojrzałe winogrona, masłowe awokado, ser pleśniowy i orzechy. Można dodać posiekany tymianek lub szałwię.
Pekan można z powodzeniem zastąpić świeżymi orzechami włoskimi, ale nie oszczędzajcie na odrobinie oleju z pestek dyni albo z awokado: dodają sałatce tej właśnie jesiennej nuty, o którą chodzi!
JESIENNA SAŁATA
- sałata dębowa
- dojrzałe, kremowe awokado
- garść ciemnych winogron (najlepiej bezpestkowych)
- garść orzechów pekan (lub włoskich)
- 100 g sera pleśniowego (uwielbiam roqueforta!)
na sos: - 3 łyżki oleju z pestek dyni lub z awokado
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka balsamico lub octu śliwkowego
- 2-3 łyżki posiekanych ziół (lub łyżeczka suszonych)
- sól do smaku
Wymieszaj składniki sosu.
Umyj i osusz sałatę. Porwij na części.
Dodaj do sałaty obrane i pokrojone awokado, winogrona, pokruszony ser i orzechy.
Dodaj sos, wymieszaj i podaj z kawałkiem bagietki.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.