J

Jesienna sałata

Jesień jest moją ulubioną porą roku. A ta sałata – jest niewątpliwie królową wczesnej jesieni.

Mamy tu piękną bordową sałatę, dojrzałe winogrona, masłowe awokado, ser pleśniowy i orzechy. Można dodać posiekany tymianek lub szałwię.

Pekan można z powodzeniem zastąpić świeżymi orzechami włoskimi, ale nie oszczędzajcie na odrobinie oleju z pestek dyni albo z awokado: dodają sałatce tej właśnie jesiennej nuty, o którą chodzi!


JESIENNA SAŁATA


  • sałata dębowa
  • dojrzałe, kremowe awokado
  • garść ciemnych winogron (najlepiej bezpestkowych)
  • garść orzechów pekan (lub włoskich)
  • 100 g sera pleśniowego (uwielbiam roqueforta!)

    na sos:
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni lub z awokado
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka balsamico lub octu śliwkowego
  • 2-3 łyżki posiekanych ziół (lub łyżeczka suszonych)
  • sól do smaku

Wymieszaj składniki sosu.

Umyj i osusz sałatę. Porwij na części.

Dodaj do sałaty obrane i pokrojone awokado, winogrona, pokruszony ser i orzechy.

Dodaj sos, wymieszaj i podaj z kawałkiem bagietki.

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.