J

Jajka faszerowane na zimno

Jeśli ładnie posiekasz składniki, no wiesz – tak drobniutko, otrzymasz wiosenny farsz, którym możesz nafaszerować połówki jajek ugotowanych na twardo.

Natomiast jeżeli rączkę masz ciężką do finezyjnych robótek, zrób z tego po prostu sałatkę! Możesz posiekać całe jajka i wypełnić farszem ceramiczne skorupki albo małe kokilki! Swego czasu używałam… podstawek do jajek z ikei i też było OK!

JAJKA FASZEROWANE NA ZIMNO

  • 4 jajka na twardo
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • ½ małego zielonego ogórka, obranego ze skórki
  • 3 rzodkiewki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona sałata do podania

Obierz jajka ze skorupek. Przekrój na pół. Wyjmij żółtka.

Posiekaj nożem dymkę, rzodkiewki i ogórek. Przełóż na sitko i odstaw na kwadrans, żeby osączyć z soku.

Posiekaj żółtka, dodaj do nowalijek.

Dopraw solą, pieprzem i majonezem. Wymieszaj.

Napełnij farszem połówki jajek. Podaj na sałacie.

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.