Zawsze mnie bawi ta nazwa 🙂 Że niby taki podwójny drób 😀 Ale sama jajecznica z kurkami jest przecież tematem jak najbardziej poważnym, bo trudno sobie wyobrazić polskie lato bez niej!
Mistrzem Jajecznicy jest w naszym domu Piter. Tę z kurkami ceni sobie szczególnie i aby przedłużyć sezon na nią, przygotowuje zawsze spore kurkowe zapasy. Szczerze go za to podziwiam, bo czyszczenie kurek jest dla mnie koszmarem porównywalnym z drylowaniem wiśni 😉
JAJECZNICA Z KURKAMI
- 250 g kurek
- masło klarowane
- 1-2 młode cebule
- 4 jajka
- sól, pieprz
Przebierz i oczyść kurki, odetnij końce. Mniejsze grzyby zostaw w całości, większe pokrój na kawałki. Dokładnie opłucz, zmieniając kilka razy wodę.
Rozgrzej masło na patelni.
Posiekaj cebule i zeszklij na maśle. Dodaj kurki i chwilę smaż na dużym ogniu.
Zmniejsz ogień, duś pod przykryciem 30 minut.
Kiedy grzyby będą miękkie odparuj resztę płynu.
Wbij jajka do miski. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rózgową trzepaczką i dodaj do kurek. Smaż mieszając, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.
super smaczne i proste do wykonania
Lato w pełni!