Żelazny punkt letniego menu. Drożdżówki z jagodami.
Przez wiele lat robiłam „normalne” ciasto drożdżowe, aż odkryłam szwedzkie kanelbullar. A to proste, nie wymagające wysiłku ciasto okazało się idealne do wszelkich bułeczek z owocami. Jagodzianek również!
JAGODZIANKI
CIASTO:
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 75 g masła
- szczypta soli
NADZIENIE:
- 300 g jagód
- cukier do smaku
- 1 łyżka tartej bułki
DODATKOWO:
- żółtko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania bułeczek
- cukier do posypania lub lukier
Umieść wszystkie składniki w misie miksera. Wyrób gładkie ciasto.
Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Umyj, przebierz i osusz jagody. Wymieszaj z cukrem i bułką tartą.
Podziel ciasto na 16 części. Z każdej uformuj okrągły placek, ułóż na środku sporą łyżkę jagód. Zawiń ciasto formując bułeczkę.
Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, łączeniem ciasta do dołu. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp wierzch cukrem. Odstaw na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200℃.
Wstaw jagodzianki do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
Zamiast jagód można użyć innych sezonowych owoców: rabarbaru, truskawek, wiśni, śliwek.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.