I

Insalata mista

Bardzo przepraszam, ale ona naprawdę tak się u nas nazywa! Wzięła się z wakacyjnych wyjazdów do Włoch, podczas których codziennie gotowałam obiady (i kolacje) i została na zawsze.

Skład jest prosty, wykonanie również, pasuje do niemal wszystkiego. Czego więcej chcieć?


MIESZANA SAŁATA


  • 1 opakowanie mieszanych sałat
  • garść pomidorków koktajlowych lub 3 pomidory
  • kilka oliwek
  • mała puszka kukurydzy
  • dojrzałe awokado
  • sól, zioła (u mnie: prowansalskie)
  • oliwa
  • balsamico lub ocet winny

W szczelnie zamykanym słoiku lub shakerze wymieszaj trzy części oliwy, część balsamico, sól i zioła. Najlepiej jest dodać sól do octu i po chwili wymieszać z oliwą i ziołami, bo sól słabo się rozpuszcza w oliwie.

Jeśli trzeba umyj i osusz sałaty. Przełóż do miski. Ops! Madre mnie zaraz poprawi, że do salaterki!

Pokrój pomidorki i awokado, dodaj do sałaty. Wrzuć kilka oliwek i kukurydzę.

Przed samym podaniem dodaj dressing.

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.