G

Gulasz wiedeński

Lubię ten gulasz, bo wymaga minimum pracy i nie zawiera zbędnych składników: tylko mięso, cebula i przyprawy. Sekret powodzenia to długie wolne gotowanie. Nie zagęszczamy sosu – jest gęsty od rozgotowanej cebuli, więc nie ma tu miejsca na pośpiech. Za to gotowy gulasz można zamrozić i użyć wtedy, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko.

Na ogół podaję go z kaszą, ale chłopaki lubią też z ziemniakami lub pampuchami (kluskami na parze). Od biedy z samym chlebem też się nada 😉


GULASZ WIEDEŃSKI


  • 1 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g pręgi wołowej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki papryki wędzonej w proszku (lub szczypta ostrej)
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka jabłkowego octu
  • pieprz i sól do smaku

Obierz cebule, drobno posiekaj. Obierz czosnek. Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem (najlepszy jest żeliwny, w którym można potem długo dusić mięso na bardzo małym ogniu). Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj drobno pokrojony lub starty na tarce czosnek.

Pokrój mięso w dużą kostkę. Dodaj do cebuli. Zalej wrzącą wodą (tyle żeby tylko przykryła mięso). Dodaj paprykę, kminek, majeranek, ocet i koncentrat pomidorowy.

Duś około 2 godziny pod przykryciem, aż cebula się rozpadnie, a mięso będzie bardzo miękkie. Jeśli sos będzie nadal rzadki – zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu. Dopraw solą i pieprzem.

© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.