G

Gołąbki bez zawijania

Na wstępie chcę zaznaczyć, że dla mnie prawdziwe gołąbki to mięso z ryżem zawinięte w liście kapusty. Żebyśmy mieli tu jasność.

Niestety moi synowie odmawiają jedzenia kapusty. Zapewne jest jakieś wytłumaczenie tej niezręcznej sytuacji. Na przykład, że zostali podmienieni w szpitalu. Natomiast nie ułatwia mi to gotowania, bo ja kapustę bardzo lubię. Podobnie Piter.

Gołąbki z poszatkowaną kapustą w środku są pewnego rodzaju kompromisem, umożliwiającym mi przygotowanie obiadu zjadanego przez całą rodzinę, więc nie będę narzekać. Przynajmniej za bardzo…


GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

  • 500 g kapusty (białej lub włoskiej)
  • 5oo g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 l bulionu lub rosołu
  • koncentrat pomidorowy (można go zastąpić passatą z kartonika lub butelki)
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Posiekaj cebulę, zeszklij na maśle. Przestudź.

Poszatkuj kapustę.

Wymieszaj mięso z ryżem, kapustą, cebulą i jajkami. Dopraw solą i pieprzem.

Uformuj gołąbki.

* Obsmaż gołąbki na oleju i przełóż do szerokiego rondla lub brytfanny z pokrywką.

* Można darować sobie obsmażanie i od razu przełożyć gołąbki do naczynia, w którym będą się dusić.

Zagotuj bulion. Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wymieszaj.

Zalej gołąbki sosem. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na mniej więcej godzinę.

Alternatywnie można dusić gołąbki w rondlu, pod przykryciem, na średnim ogniu.

Klasyczne gołąbki znajdziesz tu:

© 2020 – 2022, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.