Właściwie to nawet nie jest przepis. Tylko luźna sugestia. No bo jak inaczej nazwać ten pomysł na prostą torta salata?
TORTA SALATA
Z BAKŁAŻANEM I GORGONZOLĄ
- 1 bakłażan
- garść suszonych pomidorów w oleju
- ok. 80 g gorgonzoli (lub więcej, jeśli lubisz wyraziste smaki)
- sól, zioła prowansalskie (OK, ja używam soli od rzeźnika z Giaveno 😉 )
- oliwa
- 1 porcja ciasta na słoną tartę
- garść rukoli
- orzeszki piniowe
- opcjonalnie: opakowanie boczku lub pancetty
Podsmaż boczek. Osącz z tłuszczu. Pokrój pomidory w paski.
Pokrój bakłażana w plastry, posmaruj oliwą, oprósz solą. Piecz w rozgrzanym do 180ºC piekarniku, przez około 15-20 minut.
Rozłóż na blasze wyłożonej papierem ciasto na tartę. Połóż na niej plastry bakłażana, paski pomidorów, podsmażony boczek i porwaną na kawałki gorgonzolę. Zawiń do środka brzegi ciasta.
Wstaw do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 20 minut. W połowie pieczenia posyp orzeszkami piniowymi.
Przed podaniem dodaj na wierzch rukolę i skrop odrobiną oliwy.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.