G

Galette z bakłażanem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą.

Właściwie to nawet nie jest przepis. Tylko luźna sugestia. No bo jak inaczej nazwać ten pomysł na prostą torta salata?


TORTA SALATA
Z BAKŁAŻANEM I GORGONZOLĄ


  • 1 bakłażan
  • garść suszonych pomidorów w oleju
  • ok. 80 g gorgonzoli (lub więcej, jeśli lubisz wyraziste smaki)
  • sól, zioła prowansalskie (OK, ja używam soli od rzeźnika z Giaveno 😉 )
  • oliwa
  • 1 porcja ciasta na słoną tartę
  • garść rukoli
  • orzeszki piniowe
  • opcjonalnie: opakowanie boczku lub pancetty

Podsmaż boczek. Osącz z tłuszczu. Pokrój pomidory w paski.

Pokrój bakłażana w plastry, posmaruj oliwą, oprósz solą. Piecz w rozgrzanym do 180ºC piekarniku, przez około 15-20 minut.

Rozłóż na blasze wyłożonej papierem ciasto na tartę. Połóż na niej plastry bakłażana, paski pomidorów, podsmażony boczek i porwaną na kawałki gorgonzolę. Zawiń do środka brzegi ciasta.

Wstaw do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 20 minut. W połowie pieczenia posyp orzeszkami piniowymi.

Przed podaniem dodaj na wierzch rukolę i skrop odrobiną oliwy.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.