Jedno z najprostszych śniadań, błyskawicznie przenoszące nas na Wakacyjne Południe. Włochy? Francja? Co tylko sobie życzycie!
Jeśli nie robicie ciasta francuskiego w domu, koniecznie zwróćcie uwagę na skład tego kupnego. Prawdziwe ciasto francuskie składa się wyłącznie z masła, mąki, jajek, soli, octu i wody. KONIEC.
Kiedyś takie robił Blikle, teraz można kupić Frosty (na opakowaniu ma napisane „z masłem”). Możliwe, że jeszcze ktoś robi uczciwe ciasto francuskie, bez oleju palmowego i składu długiego, niczym lista prezentów gwiazdkowych BlueBoya… Trzeba czytać etykiety.
Zamrożone ciasto rozmrażamy powoli, na blacie kuchennym. Jeśli jest w postaci płatów – trzeba je rozdzielić, inaczej po rozmrożeniu skleją się i będą się nadawały jedynie do rozwałkowania. Zostawiam je na chwilę, po czym wyjmuję z pudełka i rozkładam pojedynczo na papierze do pieczenia, lekko oprószając mąką.
ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
- ciasto francuskie (z jednego opakowania Frosty wychodzi 12 rożków)
- marmolada lub dżem
- jajko
- cukier dekoracyjny/cukier puder
Rozmrożone ciasto pokrój na kwadraty.
Na środku każdego połóż łyżeczkę dżemu. Sklej brzegi.
Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z łyżką wody.
Teraz możesz posypać ciastka dekoracyjnym cukrem.
Wstaw do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 20 minut.
Przestudź. Oprósz cukrem pudrem.
© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.
Moje ulubione to nutella i dżem malinowy lub truskawkowy.