F

Farsz do indyka wg. Marianny

Tradycyjne nadzienie z wątróbką, chałką i ziołami, pieczone oddzielnie, w brytfannie i podawane obok upieczonego indyka, pokrojone w kwadraty, z dodatkiem borówek i ananasa. Jest rewelacyjne.


FARSZ DO INDYKA tradycyjny


  • 600 g wątróbki indyczej
  • ¾ wczorajszej chałki
  • ¾ l mleka
  • 10 żółtek
  • 8 białek
  • 200 g masła
  • 2 pełne łyżeczki soli
  • 1 pełna łyżeczka cukru
  • pieprz do smaku
  • po pęczku posiekanej natki i koperku

Porwij chałkę na kawałki, przełóż do dużej miski i zalej mlekiem i odstaw na kwadrans. Odciśnij z płynu.

Umyj i osusz wątróbkę. Zmiel wraz z chałką w maszynce do mięsa (nie w malakserze!).

Utrzyj masło. Nadal ucierając dodaj po jednym żółtka. Dodaj łyżeczkę soli, natkę i koperek. Wymieszaj. Dodaj zmieloną wątróbkę i ponownie wymieszaj. Dopraw pieprzem.

W drugiej misce ubij na sztywną pianę białka z cukrem i drugą łyżeczką soli. Dodaj do reszty składników i delikatnie wymieszaj.

Przełóż farsz do silikonowej formy (lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą).

Wstaw do rozgrzanego do 200℃ piekarnika (góra-dół, bez termoobiegu) na 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180℃ i piecz, aż patyk wbity w środek będzie suchy (Ela* mówi, że lepiej odkroić kawałek i sprawdzić, czy środek jest upieczony, bo patyk czasem oszukuje).

Jeśli góra zaczyna się za bardzo przypiekać (trzeba zaglądać) – przykryj formę folią aluminiową.

Jeśli zostanie trochę nadzienia po zjedzeniu indyka – podajemy je na kolację, odsmażone lub podgrzane, z dodatkiem mieszanej sałaty albo na obiad z pieczonymi ziemniakami.

* To nadzienie robiła od zawsze Ela, teraz najczęściej robi je Marianna, dlatego przepis nosi jej imię. Ale jak trzeba konsultacji, to dzwonimy do obu 🙂

© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.

Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.