Znaleziona przypadkiem, zachwyciła całą rodzinę – nie tylko wielbiących amerykańską kuchnię paniczów.
Oryginalnie podaje się ją w postaci ułożonych na półmisku pasków – ja jednak wolę od razu wymieszać składniki w misce, dzięki czemu smaki kapitalnie się łączą.
Druga uwaga: nie lubię sałatek drobno posiekanych. Chcę wiedzieć, co jem. Dlatego nie siekam, tylko kroję. Na dodatek uważam, że lekko ciepłe składniki są tu podstawą sukcesu (podobnie jak w sałatce nicejskiej), zatem przygotowuję wszystko tuż przed podaniem. O ile zimne jajka na twardo i kurczak może jeszcze jakoś bym zniosła, to sorry: boczek ma być chrupiący i gorący!
Nie zniechęciłam? To się cieszę.
COBB SALAD
SOS*:
- 75ml oleju rzepakowego
- 25ml oliwy
- 25ml octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- płaska łyżeczka musztardy dijon
- ½ łyżeczki sosu Worcestershire
- szczypta brązowego cukru
- ząbek czosnku starty na tarce
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Zaczynamy od sosu. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Można użyć blendera albo zwykłej trzepaczki rózgowej.
SAŁATKA:
- 1 sałata rzymska
- 2 jajka
- 1 filet z piersi kurczaka
- 2 duże mięsiste pomidory
- 1 dojrzałe awokado
- ½ czerwonej cebuli
- 150 g wędzonego boczku (kostka lub plastry)
- 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią (lazur lub roquefort)
- oliwa
- sól
Umyj kurczaka i dokładnie osusz. Natrzyj oliwą, dopraw solą i jeśli chcesz ulubionymi przyprawami.
Rozgrzej patelnię grillową. Smaż kurczaka na złoto z obu stron. Odstaw.
Ugotuj jajka na twardo. Przestudź i obierz. Pokrój w ósemki.
Pokrój pomidory w dużą kostkę lub ósemki.
Obierz awokado, pokrój w plasterki lub kostkę.
Obierz i grubo posiekaj cebulę.
Pokrój sałatę w paski. Wrzuć do miski. Dodaj pomidory, awokado, cebulę i jajka oraz pokrojony lub pokruszony ser.
Podsmaż boczek na patelni, aż będzie chrupiący. Dodaj do sałatki.
Pokrój kurczaka w plastry lub kostkę. Dodaj do sałatki.
Raz jeszcze wymieszaj sos, polej sałatkę i od razu podaj.
*
Sos pożyczyłam sobie od ChilliBite i nie oddam!
PS.
Nieco podobna do COBBa jest Sałatka Cezar. W wersji podstawowej jest to rzymska sałata z sosem, serem i grzankami, ale możemy pójść nieco dalej i dodać kurczaka, boczek i/lub jajka na twardo. Zresztą sami zobaczcie:
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.
Moja ulubiona sałatka