C

Cynamonowe drożdżówki

Znacie kogoś, kto oprze się czarowi cynamonowej drożdżówki? Serio?

ciasto:
250 ml pełnotłustego mleka
25 g świeżych drożdży
1 jajko
500 g mąki pszennej
75 g cukru
75 g masła
szczypta soli
duża szczypta kardamonu

nadzienie:

65 g masła
65 g cukru
duża łyżka mielonego cynamonu 
jajko roztrzepane w łyżce wody
cukier do posypania

Z podanych składników wyrób gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Przepis podaje, żeby wszystkie składniki umieścić w misie miksera – mleko ma być zimne, nie robimy zaczynu z drożdży, masło dodajemy pokrojone na kawałki.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia, na godzinę – półtorej.

Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Posmaruj miękkim masłem (ja je rozpuściłam – przyznaję ze skruchą) i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

Złóż ciasto na pół. Potnij w pasy. 

Teraz wedle uznania: można pasy ciasta zwinąć w ślimaki, albo zrobić z nich poskręcane kółka.

Ułóż bułeczki na blasze i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Posmaruj bułeczki jajkiem. Posyp cukrem. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 15-20 minut. Ostudź na kratce.


Te same bułeczki można zrobić w uproszczonej formie:

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.