Wiem, że kiedyś już były na blogu. Od czasu, do czasu je robiliśmy, ale nie do końca mnie zachwycały. I wtedy BlueBoy znalazł TEN przepis. W książce Rity Mock-Pike Kuchnia Hogwartu. 80 przepisów dla miłośników książek o Harrym Potterze i okazał się on strzałem w dziesiątkę!
Ciasto wymaga długiego czekania, ale można je zrobić poprzedniego dnia i przechować do rana w lodówce. Albo jeszcze lepiej: usmażyć crumpety wcześniej i nazajutrz odgrzać je na patelni lub w tosterze.
Polecamy!
CRUMPETS
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 7 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży
- 1 szklanka (250 ml) ciepłego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml ciepłej wody
- olej do smażenia
Wymieszaj cukier, drożdże i ciepłe mleko. Odstaw na 10 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj spieniony zaczyn drożdżowy, wymieszaj na gęste ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia.
Rozpuść sodę w ciepłej wodzie. Dodaj do wyrośniętego ciasta i wyrabiaj przez kilka minut. Przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia. W cieście powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
Rozgrzej patelnię w grubym dnem. Możesz na dno dać trochę oleju. Posmaruj obręcze do crumpetów olejem (polecamy obręcze non stick – znacznie ułatwiają pracę). Ustaw obręcze na patelni i wlej do każdej porcję ciasta – ok. ¾ wysokości obręczy.
Smaż 8 minut, wierzch powinien zrobić się matowy. Zdejmij obręcze – powinny lekko schodzić z placków. Odwróć crumpety na drugą stronę i dosmaż przez 2 minuty.
Gotowe crumpety można podawać na słono lub słodko. My uwielbiamy je z serkiem śmietankowym i miodem.
Następnego dnia można je podgrzać na patelni lub w tosterze.
© 2024, Jo. All rights reserved.