Mam ogromną słabość do francuskich piekarni, w których oprócz chleba i bagietek można kupić proste, kruche tarty. Włoska kuchnia jest podobna, więc z ogromną przyjemnością polecam wam crostatę z dżemem. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
CROSTATA Z DŻEMEM
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 70 g miałkiego cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g dowolnego dżemu
- jajko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania ciasta
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj cukier, masło i żółtka. Szybko zagnieć ciasto.
Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Odłóż ⅓ ciasta. Pozostałe ⅔ rozwałkuj. Wylep rozwałkowanym ciastem dokładnie formę do tarty o średnicy 25 cm, formując niski brzeg. Nakłuj dno widelcem.
Rozsmaruj na cieście dżem. Obetnij nadmiar ciasta na rancie, jeśli wystaje za bardzo ponad warstwę dżemu.
Rozwałkuj resztę ciasta. Wykrój radełkiem paski. Ułóż kratkę z pasków na tarcie.
Posmaruj ciasto jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około 30 minut.
Wystudź.
Smacznego!
© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.