Ciasto z Bari nazywa się Ciastem z Bari, bo jedliśmy je w Bari. U Ciotki Angeli. To znaczy: Angela ma ciotkę, mieszkającą w Bari i u tej ciotki jedliśmy to ciasto. Zresztą przygotowane przez inną Angelę.

Pogmatwane? Na szczęście przepis na dzisiejszy deser jest tak prosty, że wszystko zrekompensuje!


CIASTO Z RICOTTĄ
I CZEKOLADOWYMI GROSZKAMI


  • 250 g ricotty
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (polskiego, bo włoskiego trzeba dać całe opakowanie)
  • czekoladowe groszki do ciasta
  • masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Wysmaruj okrągłą blaszkę do pieczenia masłem i oprósz mąką lub tartą bułką.

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki.

Przełóż ciasto do tortownicy i piecz około 20-25 minut.

Podaj po przestudzeniu, posypane cukrem pudrem.

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
      1. Marianna says:

        OK! A tortownica duża? Bo ja zrobiłam w keksówce, ale musiałam dużo dłużej piec, choć wydawało mi się, że będzie niskie. W każdym razie wyszło pyszne 🙂 (po za tym, że powinnam zrobić w tortownicy…)

        1. Jo. says:

          Na ogół piekę je w okrągłej blaszce o średnicy 24cm. Albo w takiej 24cm z kominkiem – wtedy robi się coś w rodzaju wieńca.
          To jest proste ciasto, robione trochę metodą „na oko”, więc nie ma dokładnych zaleceń odnośnie formy do pieczenia.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.