Ciasto z Bari nazywa się Ciastem z Bari, bo jedliśmy je w Bari. U Ciotki Angeli. To znaczy: Angela ma ciotkę, mieszkającą w Bari i u tej ciotki jedliśmy to ciasto. Zresztą przygotowane przez inną Angelę.
Pogmatwane? Na szczęście przepis na dzisiejszy deser jest tak prosty, że wszystko zrekompensuje!
CIASTO Z RICOTTĄ
I CZEKOLADOWYMI GROSZKAMI
- 250 g ricotty
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (polskiego, bo włoskiego trzeba dać całe opakowanie)
- czekoladowe groszki do ciasta
- masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Wysmaruj okrągłą blaszkę do pieczenia masłem i oprósz mąką lub tartą bułką.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki.
Przełóż ciasto do tortownicy i piecz około 20-25 minut.
Podaj po przestudzeniu, posypane cukrem pudrem.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.
CategoriesBez kategorii
180 z termoobiegiem, czy góra-dół?
Bez.
Wszystkie moje przepisy są bez termoobiegu.
OK! A tortownica duża? Bo ja zrobiłam w keksówce, ale musiałam dużo dłużej piec, choć wydawało mi się, że będzie niskie. W każdym razie wyszło pyszne 🙂 (po za tym, że powinnam zrobić w tortownicy…)
Na ogół piekę je w okrągłej blaszce o średnicy 24cm. Albo w takiej 24cm z kominkiem – wtedy robi się coś w rodzaju wieńca.
To jest proste ciasto, robione trochę metodą „na oko”, więc nie ma dokładnych zaleceń odnośnie formy do pieczenia.