C

Ciasto bananowe „nie dla BlueBoya”

Co się stanie, jeśli do bananowego chlebka dorzucimy garść rodzynków i orzechów pekan?

Oczywiście poza tym, że BB go nie ruszy…

Ten drobny dodatek sprawi, że świetne bananowe ciasto stanie się totalnym zaprzeczeniem zasady: „Nie poprawiaj dobrego!”. A my będziemy mogli spokojnie zaparzyć kawę (lub herbatę) wiedząc, że czeka nas boski podwieczorek…

Chyba, że jesteśmy BlueBoyem – to wtedy nie.


CIASTO BANANOWE
Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI


  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 160 g miękkiego masła
  • 230 g cukru trzcinowego (może być jasny, może być pół na pół jasny i ciemny)
  • 2 jaja
  • 3 dojrzałe banany, dobrze rozgniecione widelcem
  • po garści rodzynek i grubo posiekanych orzechów pekan (lub włoskich)

Rozgrzej piekarnik do 170ºC.

Wysmaruj keksówkę miękkim masłem i oprósz mąką.

Przesiej do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową.

Utrzyj masło z cukrem. Cały czas ucierając dodaj, po jednym, jajka. Składniki mają się tylko połączyć – nie ucieramy ich na puszysty, gładki krem.

Dodaj mąkę z proszkiem i gałką, wymieszaj.

Dodaj do masy banany, rodzynki i orzechy i ponownie wymieszaj.

Przełóż ciasto do keksówki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz bez termoobiegu około 45-60 minut. Wbity w środek patyczek musi być suchy.

Przed podaniem przestudź.

© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.