Co się stanie, jeśli do bananowego chlebka dorzucimy garść rodzynków i orzechów pekan?
Oczywiście poza tym, że BB go nie ruszy…
Ten drobny dodatek sprawi, że świetne bananowe ciasto stanie się totalnym zaprzeczeniem zasady: „Nie poprawiaj dobrego!”. A my będziemy mogli spokojnie zaparzyć kawę (lub herbatę) wiedząc, że czeka nas boski podwieczorek…
Chyba, że jesteśmy BlueBoyem – to wtedy nie.
CIASTO BANANOWE
Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 160 g miękkiego masła
- 230 g cukru trzcinowego (może być jasny, może być pół na pół jasny i ciemny)
- 2 jaja
- 3 dojrzałe banany, dobrze rozgniecione widelcem
- po garści rodzynek i grubo posiekanych orzechów pekan (lub włoskich)
Rozgrzej piekarnik do 170ºC.
Wysmaruj keksówkę miękkim masłem i oprósz mąką.
Przesiej do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową.
Utrzyj masło z cukrem. Cały czas ucierając dodaj, po jednym, jajka. Składniki mają się tylko połączyć – nie ucieramy ich na puszysty, gładki krem.
Dodaj mąkę z proszkiem i gałką, wymieszaj.
Dodaj do masy banany, rodzynki i orzechy i ponownie wymieszaj.
Przełóż ciasto do keksówki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz bez termoobiegu około 45-60 minut. Wbity w środek patyczek musi być suchy.
Przed podaniem przestudź.
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.