Chlebek bananowy jest jednym z pierwszych ciast robionych przez BlueBoya. Jest to ciasto bardzo proste w przygotowaniu, idealnie nadające się na piknik, śniadanie lub podwieczorek.
Od jakiegoś czasu pieczemy je nie w keksówce (wg oryginalnego przepisu), ale w płaskiej blaszce. Mamy wtedy więcej cudownej skarmelizowanej powierzchni.
Z podanych proporcji wychodzi jedno duże albo dwa małe. Po upieczeniu można je zamrozić. Wystarczy potem wyjąć na noc z zamrażarki, żeby mieć bananowe śniadanie.
Czasami sprawia problem podczas pieczenia – trzeba się wtedy uzbroić w cierpliwość i po prostu piec do suchego patyczka. Naprawdę warto.
BANANA BREAD
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 160 g miękkiego masła
- 230 g cukru trzcinowego (może być jasny, może być pół na pół jasny i ciemny)
- 2 jaja
- 3 dojrzałe banany, dobrze rozgniecione widelcem
Rozgrzej piekarnik do 170ºC.
Wysmaruj keksówkę miękkim masłem i oprósz mąką.
Przesiej do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową.
Utrzyj masło z cukrem. Cały czas ucierając dodaj, po jednym, jajka. Składniki mają się tylko połączyć – nie ucieramy ich na puszysty, gładki krem.
Dodaj mąkę z proszkiem i gałką i ponownie wymieszaj.
Dodaj do masy banany i dokładnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do keksówki. Piecz bez termoobiegu około 45-60 minut. Wbity w środek patyczek musi być suchy.
Przed podaniem przestudź.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.
Z przepisu na chlebek bananowy wychodzą także przepyszne muffiny (dla tych, co lubią głównie skórkę w tym cieście). Piecze się je 25 minut w silikonowych foremkach.
Bomba!
O! Coś dla mnie!!! Dzięki kochana. <3