B

Banana Bread/Chlebek bananowy

Chlebek bananowy jest jednym z pierwszych ciast robionych przez BlueBoya. Jest to ciasto bardzo proste w przygotowaniu, idealnie nadające się na piknik, śniadanie lub podwieczorek.

Od jakiegoś czasu pieczemy je nie w keksówce (wg oryginalnego przepisu), ale w płaskiej blaszce. Mamy wtedy więcej cudownej skarmelizowanej powierzchni.

Z podanych proporcji wychodzi jedno duże albo dwa małe. Po upieczeniu można je zamrozić. Wystarczy potem wyjąć na noc z zamrażarki, żeby mieć bananowe śniadanie.

Czasami sprawia problem podczas pieczenia – trzeba się wtedy uzbroić w cierpliwość i po prostu piec do suchego patyczka. Naprawdę warto.


BANANA BREAD

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 160 g miękkiego masła
  • 230 g cukru trzcinowego (może być jasny, może być pół na pół jasny i ciemny)
  • 2 jaja
  • 3 dojrzałe banany, dobrze rozgniecione widelcem

Rozgrzej piekarnik do 170ºC.

Wysmaruj keksówkę miękkim masłem i oprósz mąką.

Przesiej do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową.

Utrzyj masło z cukrem. Cały czas ucierając dodaj, po jednym, jajka. Składniki mają się tylko połączyć – nie ucieramy ich na puszysty, gładki krem.

Dodaj mąkę z proszkiem i gałką i ponownie wymieszaj.

Dodaj do masy banany i dokładnie wymieszaj.

Przełóż ciasto do keksówki. Piecz bez termoobiegu około 45-60 minut. Wbity w środek patyczek musi być suchy.

Przed podaniem przestudź.

Wersja tradycyjna – pieczona w keksówce

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
Tags
  1. Marianna says:

    Z przepisu na chlebek bananowy wychodzą także przepyszne muffiny (dla tych, co lubią głównie skórkę w tym cieście). Piecze się je 25 minut w silikonowych foremkach.
    Bomba!

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.