Szparagi, boczek i jajko to trio nie do pobicia! Zrobimy dziś coś wspa-nia-łe-go!
No słowo!
Tylko weźcie porządny, jajeczny makaron, najlepiej tagliatelle. A jak macie świeży, to już w ogóle bajka! Żeby sukces był taki 100%.
CARBONARA ZE SZPARAGAMI
dla 4 osób:
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 4 jajka
- ¾ szklanki startego parmezanu
- świeżo zmielony pieprz
- 320-400 g tagliatelle all’uovo (po 80-100g na osobę)
- garść grubej soli do gotowania
Wstaw wodę na makaron.
Odłam twarde końcówki szparagów, resztę pokrój w kawałki.
Na dużej patelni podsmaż boczek. Kiedy będzie rumiany dodaj szparagi i smaż, aż będą mocno zielone. Trzymaj patelnię na małym ogniu – jej zawartość musi być gorąca.
Roztrzep w misce jajka, dodaj połowę parmezanu, dopraw pieprzem.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu.
Teraz ważny jest czas i koordynacja!!!
Odlej pół szklanki wody z gotowania makaronu.
Wyłącz gaz pod patelnią.
Odcedź makaron i natychmiast wrzuć na patelnię z boczkiem i szparagami.
Wlej jajka. Wymieszaj, żeby makaron pokrył się jajeczną emulsją. Jeśli pasta jest za gęsta – dodaj trochę wody z gotowania.
Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj resztę sera i natychmiast podawaj!
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.