C

Carbonara ze szparagami

Szparagi, boczek i jajko to trio nie do pobicia! Zrobimy dziś coś wspa-nia-łe-go!

No słowo!

Tylko weźcie porządny, jajeczny makaron, najlepiej tagliatelle. A jak macie świeży, to już w ogóle bajka! Żeby sukces był taki 100%.


CARBONARA ZE SZPARAGAMI


dla 4 osób:

  • ½  pęczka zielonych szparagów
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki startego parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz
  • 320-400 g tagliatelle all’uovo (po 80-100g na osobę)
  • garść grubej soli do gotowania

Wstaw wodę na makaron.

Odłam twarde końcówki szparagów, resztę pokrój w kawałki.

Na dużej patelni podsmaż boczek. Kiedy będzie rumiany dodaj szparagi i smaż, aż będą mocno zielone. Trzymaj patelnię na małym ogniu – jej zawartość musi być gorąca.

Roztrzep w misce jajka, dodaj połowę parmezanu, dopraw pieprzem.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu.

Teraz ważny jest czas i koordynacja!!!

Odlej pół szklanki wody z gotowania makaronu.

Wyłącz gaz pod patelnią.

Odcedź makaron i natychmiast wrzuć na patelnię  z boczkiem i szparagami.

Wlej jajka. Wymieszaj, żeby makaron pokrył się jajeczną emulsją. Jeśli pasta jest za gęsta – dodaj trochę wody z gotowania.

Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj resztę sera i natychmiast podawaj!

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesWIOSNA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.