Miłość od pierwszego spróbowania. Chyba w Rodi Garganico, na urodzinach Angeli…

Jest to danie niezwykle proste, acz wakacyjnie wytworne.

Nawet, jeśli się je palcami…

Zwłaszcza, jeśli kalmary kupiliście przed chwilą w porcie…


CALAMARI FRITTI


  • 1 kg dużych pierścieni kalmarów (mogą być świeże lub mrożone – te drugie trzeba wcześniej rozmrozić)
  • mąka
  • cytryna
  • sól  morska
  • olej do głębokiego smażenia
  • majonez

Przepłucz kalmary. Osącz na durszlaku.

Wsyp mąkę do miski. Wrzuć do mąki kalmary, obtocz ze wszystkich stron.

Rozgrzej olej na patelni.

Wrzucaj partiami kalmary na gorący olej i smaż, aż będą lekko zrumienione. Zbyt długo smażone kalmary są tragicznie twarde. Zbyt krótko – gumowate. Trzeba próbować.

Osącz usmażone kalmary na papierowym ręczniku.

Wrzuć kalmary do miski, oprósz solą.

Podaj z majonezem i ćwiartkami cytryny.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.