Miłość od pierwszego spróbowania. Chyba w Rodi Garganico, na urodzinach Angeli…
Jest to danie niezwykle proste, acz wakacyjnie wytworne.
Nawet, jeśli się je palcami…
Zwłaszcza, jeśli kalmary kupiliście przed chwilą w porcie…
CALAMARI FRITTI
- 1 kg dużych pierścieni kalmarów (mogą być świeże lub mrożone – te drugie trzeba wcześniej rozmrozić)
- mąka
- cytryna
- sól morska
- olej do głębokiego smażenia
- majonez
Przepłucz kalmary. Osącz na durszlaku.
Wsyp mąkę do miski. Wrzuć do mąki kalmary, obtocz ze wszystkich stron.
Rozgrzej olej na patelni.
Wrzucaj partiami kalmary na gorący olej i smaż, aż będą lekko zrumienione. Zbyt długo smażone kalmary są tragicznie twarde. Zbyt krótko – gumowate. Trzeba próbować.
Osącz usmażone kalmary na papierowym ręczniku.
Wrzuć kalmary do miski, oprósz solą.
Podaj z majonezem i ćwiartkami cytryny.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.