B

Burger doskonały wg Jamiego Olivera

Czasami panowie chwytają książkę MINISTERSTWO ŻYWNOŚCI (w polskiej wersji: KAŻDY MOŻE GOTOWAĆ) Jamie’go Olivera i wypraszają mnie z kuchni. Bardzo to mi się podoba, zwłaszcza jeśli finałem ich działań są TAKIE BURGERY:


BURGER DOSKONAŁY


  • 12 krakersów
  • pęczek natki
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • 1 sałata
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 3 korniszony lub ogórki kiszone/małosolne
  • 6 bułek do burgerów

    opcjonalnie:
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 6 plastrów boczku lub bekonu

Pokrusz drobno krakersy i posiekaj natkę.

Przełóż do dużej miski mięso, jajko, krakersy, natkę pietruszki i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wyrób na jednolitą masę.

Podziel mięso na 6 porcji. Uformuj z każdej burgera o grubości ok. 2 cm.

Skrop burgery oliwą, przełóż na talerz, przykryj i wstaw do lodówki.

Umyj i osusz sałatę. Pokrój pomidory w plastry. Cienko pokrój w plasterki cebulę. Pokrój w plasterki ogórki.

Postaw warzywa na stole razem z serem (jeśli go użyjesz), sztućcami, ketchupem, musztardą i innymi ulubionymi sosami. BB uwielbia sos barbecue, więc nie może go tu zabraknąć.

Rozgrzej patelnię grillową (lub inną z grubym dnem). Połóż na niej burgery i lekko przyciśnij łopatką. Smaż około 4 minut z każdej strony. Ja lubię mięso bardziej wysmażone, więc po prostu sprawdzam, czy już jest gotowe.

No OK, Piter sprawdza…

Przełóż usmażone burgery na talerz. Jeśli używasz boczku – podsmaż go na patelni i odłóż na bok.

Podgrzej na patelni przekrojone na pół bułki.

Na każdej bułce ułóż ulubione składniki.

© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.