B

Brokuły pod beszamelem

Brokuły są naszym ulubionym warzywem zimowym. Zapieczone pod beszamelem przypadły do gustu nawet Jakubowi. Ważne, aby brokułów nie rozgotować – muszą być tylko zblanszowane.


BROKUŁY POD BESZAMELEM


  • 1 duży brokuł albo 2 małe
  • 100 g sera pleśniowego (roquefort, lazur)
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
  • garść orzeszków piniowych

Podziel brokuły na różyczki. Zblanszuj lub ugotuj al dente przez 5 minut na parze.

Rozpuść w rondelku masło. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj łyżką lub trzepaczką rózgową. Kiedy mąka i masło połączą się dodaj mleko i podgrzewaj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką, pamiętając, że ser pleśniowy jest słony!

Włącz piekarnik na 200℃.

Dodaj do beszamelu śmietankę i wymieszaj.

Przełóż brokuły do żaroodpornego naczynia. Pokrusz na nie ser.

Zalej warzywa sosem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż masa się zetnie i zrumieni. Pod koniec pieczenia posyp całość orzeszkami piniowymi.

Odstaw na 10 minut do przestygnięcia i podaj z bagietką.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.