Brokuły są naszym ulubionym warzywem zimowym. Zapieczone pod beszamelem przypadły do gustu nawet Jakubowi. Ważne, aby brokułów nie rozgotować – muszą być tylko zblanszowane.
BROKUŁY POD BESZAMELEM
- 1 duży brokuł albo 2 małe
- 100 g sera pleśniowego (roquefort, lazur)
- 300 ml mleka
- 300 ml śmietanki 18%
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
- garść orzeszków piniowych
Podziel brokuły na różyczki. Zblanszuj lub ugotuj al dente przez 5 minut na parze.
Rozpuść w rondelku masło. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj łyżką lub trzepaczką rózgową. Kiedy mąka i masło połączą się dodaj mleko i podgrzewaj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką, pamiętając, że ser pleśniowy jest słony!
Włącz piekarnik na 200℃.
Dodaj do beszamelu śmietankę i wymieszaj.
Przełóż brokuły do żaroodpornego naczynia. Pokrusz na nie ser.
Zalej warzywa sosem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż masa się zetnie i zrumieni. Pod koniec pieczenia posyp całość orzeszkami piniowymi.
Odstaw na 10 minut do przestygnięcia i podaj z bagietką.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.