Barszcz małorosyjski robi Ela wg oryginalnego przepisu. Oryginalny przepis ma to do siebie, że operuje bliżej nieokreślonymi proporcjami. Starałam się jak mogłam, żeby je doprecyzować. Jest świetny!
BARSZCZ MAŁOROSYJSKI
- 300 g żeberek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 2 buraki
- 4 ziemniaki
- ¼ białej kapusty
- 2 szklanki fasoli Jaś, wcześniej namoczonej i ugotowanej
- pęczek posiekanego koperku
- mały koncentrat pomidorowy
- koncentrat buraczany „Krakus”
- łyżka mąki
- gęsta śmietana, najlepiej 30%
- ocet lub sok z cytryny
- ziele angielskie
- liść laurowy
Umyj żeberka, zalej wodą i zagotuj. Zbierz szumowiny.
Gotując dalej na średnim ogniu dodaj kolejno ziele angielskie i liść laurowy, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w cienkie słupki (julienne) marchewkę, pietruszkę, seler i buraki.
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i dodaj do zupy.
Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodaj poszatkowaną kapustę.
Wyjmij żeberka, obierz i dodaj mięso do zupy.
Dopraw koncentratem pomidorowym. Jeśli trzeba – lekko zakwaś octem lub sokiem z cytryny. Dodaj tyle koncentratu buraczanego, żeby uzyskać ładny kolor.
Dodaj fasolę i jeśli trzeba dolej wody. To ma być eintopf, czyli zupa powinna być dość gęsta.
Rozprowadź łyżkę mąki małą ilością wody i zagęść nią zupę.
Na samym końcu dodaj śmietanę i koperek.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.