B

Barszcz małorosyjski

Barszcz małorosyjski robi Ela wg oryginalnego przepisu. Oryginalny przepis ma to do siebie, że operuje bliżej nieokreślonymi proporcjami. Starałam się jak mogłam, żeby je doprecyzować. Jest świetny!


BARSZCZ MAŁOROSYJSKI


  • 300 g żeberek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 2 buraki
  • 4 ziemniaki
  • ¼ białej kapusty
  • 2 szklanki fasoli Jaś, wcześniej namoczonej i ugotowanej
  • pęczek posiekanego koperku
  • mały koncentrat pomidorowy
  • koncentrat buraczany „Krakus”
  • łyżka mąki
  • gęsta śmietana, najlepiej 30%
  • ocet lub sok z cytryny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Umyj żeberka, zalej wodą i zagotuj. Zbierz szumowiny.

Gotując dalej na średnim ogniu dodaj kolejno ziele angielskie i liść laurowy, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w cienkie słupki (julienne) marchewkę, pietruszkę, seler i buraki.

Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i dodaj do zupy.

Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodaj poszatkowaną kapustę.

Wyjmij żeberka, obierz i dodaj mięso do zupy.

Dopraw koncentratem pomidorowym. Jeśli trzeba – lekko zakwaś octem lub sokiem z cytryny. Dodaj tyle koncentratu buraczanego, żeby uzyskać ładny kolor.

Dodaj fasolę i jeśli trzeba dolej wody. To ma być eintopf, czyli zupa powinna być dość gęsta.
Rozprowadź łyżkę mąki małą ilością wody i zagęść nią zupę.

Na samym końcu dodaj śmietanę i koperek.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.