Najczęściej dodaję trochę orzechów i żurawiny do części babeczek bananowych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec wszystkie muffiny bananowo-żurawinowo-pekanowe 😉
MUFFINY BANANOWE Z ŻURAWINĄ I PEKANEM
- 1 szklanka mąki
- ⅓ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- ½ szklanki mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 2 banany
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ posiekanych orzechów pekan
Roztop masło, przestudź.
Przygotuj 2 miski. Włóż papiloty do formy do muffinek. Obierz banany i rozgnieć widelcem.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, sól, gałkę, żurawinę i orzechy.
Do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko i przestudzone masło i banany. Wymieszaj.
Dodaj sypkie składniki do mokrych i lekko wymieszaj – tylko do połączenia składników.
Nałóż porcje ciasta do foremek i do razu wstaw do rozgrzanego do 200℃ piekarnika. Piecz 20 minut . Są gotowe, kiedy wbity w środek babeczki patyczek jest suchy.
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.