B

Bananowe muffiny z żurawiną i orzechami pekan

Najczęściej dodaję trochę orzechów i żurawiny do części babeczek bananowych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec wszystkie muffiny bananowo-żurawinowo-pekanowe 😉


MUFFINY BANANOWE Z ŻURAWINĄ I PEKANEM


  • 1 szklanka mąki
  • ⅓ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • ½ szklanki mleka
  • 50 g  masła
  • 1 jajko
  • 2 banany
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ posiekanych orzechów pekan

Roztop masło, przestudź.

Przygotuj 2 miski. Włóż papiloty do formy do muffinek. Obierz banany i rozgnieć widelcem.

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, sól, gałkę, żurawinę i orzechy.

Do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko i przestudzone masło i banany. Wymieszaj.

Dodaj sypkie składniki do mokrych i lekko wymieszaj – tylko do połączenia składników.

Nałóż porcje ciasta do foremek i do razu wstaw do rozgrzanego do 200℃ piekarnika. Piecz 20 minut . Są gotowe, kiedy wbity w środek babeczki patyczek jest suchy.

© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.