Słowo daję – powinnam otworzyć Bar Sałatkowy! Ale obraziłoby się Al Forno Bistro… No i myślę, że miałabym na pieńku z Barem Domowym – Kluski i Pierogi dla Ciebie! Dlatego chyba jednak zostanę przy wirtualnej Oberżynie, ale w ramach rekompensaty podzielę się z wami przepisem na cudowną sałatkę z awokado i szpinakiem. Oraz boczkiem, na pocieszenie.
SAŁATKA
Z MŁODEGO SZPINAKU I AWOKADO Z BOCZKIEM
- 4 dojrzałe awokado (dojrzałe, to takie, które są w środku kremowe i mają lekko orzechowy smak)
- 130 g młodego szpinaku
- 1 opakowanie boczku w plastrach
- garść orzeszków piniowych
- parmezan
- oliwa extra vergine
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz do smaku
- gęsty balsam z octu balsamico
Wymieszaj 3 części oliwy i 1 octu. Dodaj sól i pieprz i dokładnie połącz.
Przebierz i umyj szpinak, osusz i przełóż do miski. Skrop sosem i wymieszaj, żeby wszystkie listki były nim pokryte. Przełóż na półmisek.
Obierz awokado, pokrój w ósemki. Dodaj do szpinaku.
Pokrój boczek w szerokie paski, podsmaż na patelni. Osącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i dodaj do awokado.
Na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe. Dodaj do sałatki.
Zetrzyj na cienkie płatki parmezan. Posyp wierzch sałatki.
Wykończ gęstym balsamico i podaj.
© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.
rewelacja tylko zawsze należy dołożyć należytej staranności żeby znaleźć odpowiednią osobę która dla mnie chciała to zrobić, nie zawsze mi się udaje – może by tak jeszcze dołączyć przepis jak takie osoby złowić?
Znasz adres. Zawsze możesz dać się zaprosić 😀