B

Baby szpinak z awokado i boczkiem

Słowo daję – powinnam otworzyć Bar Sałatkowy! Ale obraziłoby się Al Forno Bistro… No i myślę, że miałabym na pieńku z Barem Domowym – Kluski i Pierogi dla Ciebie! Dlatego chyba jednak zostanę przy wirtualnej Oberżynie, ale w ramach rekompensaty podzielę się z wami przepisem na cudowną sałatkę z awokado i szpinakiem. Oraz boczkiem, na pocieszenie.


SAŁATKA
Z MŁODEGO SZPINAKU I AWOKADO Z BOCZKIEM


  • 4 dojrzałe awokado (dojrzałe, to takie, które są w środku kremowe i mają lekko orzechowy smak)
  • 130 g młodego szpinaku
  • 1 opakowanie boczku w plastrach
  • garść orzeszków piniowych
  • parmezan
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • sól i pieprz do smaku
  • gęsty balsam z octu balsamico

Wymieszaj 3 części oliwy i 1 octu. Dodaj sól i pieprz i dokładnie połącz.

Przebierz i umyj szpinak, osusz i przełóż do miski. Skrop sosem i wymieszaj, żeby wszystkie listki były nim pokryte. Przełóż na półmisek.

Obierz awokado, pokrój w ósemki. Dodaj do szpinaku.

Pokrój boczek w szerokie paski, podsmaż na patelni. Osącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i dodaj do awokado.

Na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe. Dodaj do sałatki.

Zetrzyj na cienkie płatki parmezan. Posyp wierzch sałatki.

Wykończ gęstym balsamico i podaj.

© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ
  1. Krzysztof says:

    rewelacja tylko zawsze należy dołożyć należytej staranności żeby znaleźć odpowiednią osobę która dla mnie chciała to zrobić, nie zawsze mi się udaje – może by tak jeszcze dołączyć przepis jak takie osoby złowić?

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.