Ta babka jest siostrą-bliźniaczką babki żurawiną. Robi się ją identycznie, tylko zamiast żurawiny używamy kandyzowanych wiśni (albo czereśni). Bardzo ją lubię, bo jest łatwa w przygotowaniu i znakomicie smakuje.
BABKA Z KANDYZOWANYMI WIŚNIAMI
- 175 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- ½ szklanki śmietany 18%
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g kandyzowanych wiśni lub czereśni
- cukier puder do posypania
Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i śmietanę i dobrze wymieszaj.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Dodaj wiśnie i ponownie wymieszaj.
Przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką keksówki lub tortownicy z kominkiem.
Piecz około 45 minut w rozgrzanym do 180℃.
© 2023, Jo. All rights reserved.
CategoriesBez kategorii