B

Babka z kandyzowanymi wiśniami

Ta babka jest siostrą-bliźniaczką babki żurawiną. Robi się ją identycznie, tylko zamiast żurawiny używamy kandyzowanych wiśni (albo czereśni). Bardzo ją lubię, bo jest łatwa w przygotowaniu i znakomicie smakuje.

BABKA Z KANDYZOWANYMI WIŚNIAMI

  • 175 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g kandyzowanych wiśni lub czereśni
  • cukier puder do posypania

Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i śmietanę i dobrze wymieszaj.

Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

Dodaj wiśnie i ponownie wymieszaj.

Przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką keksówki lub tortownicy z kominkiem.

Piecz około 45 minut w rozgrzanym do 180℃.

© 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.