Chcecie najprostszą w świecie tartę dyniową z mlekiem skondensowanym? To łapcie!
TARTA DYNIOWA
Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 4 żółtka
Zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i wylep nim formę do tarty albo tortownicę (lubię do tej tarty użyć tortownicy, bo masy dyniowej jest dość dużo), wyłóż środek papierem do pieczenia (będzie łatwiej, jeśli go najpierw zgnieciesz w kulę) i obciąż kuleczkami albo kamyczkami do pieczenia.
Wstaw do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na 20 minut.
Usuń z podpieczonego ciasta papier z kamyczkami, przestudź.
- 450 g purée z dyni
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Zmiksuj wszystkie składniki. Wyłóż na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na mniej więcej 40 minut. Masa musi się ściąć – trzeba sprawdzać.
Upieczoną tartę przestudź i podaj z bitą śmietaną.
BITA ŚMIETANA
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki
- łyżka cukru pudru
Ubij kremówkę z cukrem. Powinna być sztywna i lśniąca, ale nie przesadź, bo wyjdzie ci słodkie masło…
Jeśli boicie się tego masła, po prostu użyjcie syfonu do bitej śmietany!
Jak zrobić purée z dyni?
Weź dynię, obierz, usuń pestki, pokrój w dużą kostkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około pół godziny – dynia musi być miękka, sprawdź nożem, czy lekko w nią wchodzi.
Przestudź. Zmiksuj na gładko. Odważ pożądaną ilość, a resztę podziel, spakuj w woreczki i wrzuć do zamrażarki.
Ja robię purée z połowy dyni albo z całej. Od razu odmierzam porcje potrzebne do konkretnych potraw i zamrażam z opisem „na tartę” albo „na gnocchi”. Jeśli nie użyję do tego, co planowałam, dodaję je do zupy dyniowej.
© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.