A

Amerykańska tarta dyniowa

Chcecie najprostszą w świecie tartę dyniową z mlekiem skondensowanym? To łapcie!


TARTA DYNIOWA
Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM


  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka

Zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Rozwałkuj ciasto i wylep nim formę do tarty albo tortownicę (lubię do tej tarty użyć tortownicy, bo masy dyniowej jest dość dużo), wyłóż środek papierem do pieczenia (będzie łatwiej, jeśli go najpierw zgnieciesz w kulę) i obciąż kuleczkami albo kamyczkami do pieczenia.

Wstaw do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na 20 minut.

Usuń z podpieczonego ciasta papier z kamyczkami, przestudź.

  • 450 g purée z dyni
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½  łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Zmiksuj wszystkie składniki. Wyłóż na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na mniej więcej 40 minut. Masa musi się ściąć – trzeba sprawdzać.

Upieczoną tartę przestudź i podaj z bitą śmietaną.


BITA ŚMIETANA


  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru

Ubij kremówkę z cukrem. Powinna być sztywna i lśniąca, ale nie przesadź, bo wyjdzie ci słodkie masło…

Jeśli boicie się tego masła, po prostu użyjcie syfonu do bitej śmietany!

Jak zrobić purée z dyni?

Weź dynię, obierz, usuń pestki, pokrój w dużą kostkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około pół godziny – dynia musi być miękka, sprawdź nożem, czy lekko w nią wchodzi.

Przestudź. Zmiksuj na gładko. Odważ pożądaną ilość, a resztę podziel, spakuj w woreczki i wrzuć do zamrażarki.

Ja robię purée z połowy dyni albo z całej. Od razu odmierzam porcje potrzebne do konkretnych potraw i zamrażam z opisem „na tartę” albo „na gnocchi”. Jeśli nie użyję do tego, co planowałam, dodaję je do zupy dyniowej.

© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.