To proste cytrynowe ciasto idealnie pasuje na niezobowiązujący podwieczorek lub szybkie śniadanie do kawy. Świetnie sprawdzi się też w roli cytrynowej babki na Wielkanoc – wystarczy zamienić keksówkę na formę do baby.
Jest wilgotne, cudownie cytrynowe i nie znam nikogo, kogo by nie zachwyciło!
CYTRYNOWE CIASTO
Babci Halinki
- 60 g masła
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- drobno starta skórka z 3 cytryn, niepryskanych
- 230 g drobnego cukru
- 100 ml gęstej śmietany
Wysmaruj keksówkę długości 18-20 cm masłem i oprósz mąką.
Roztop masło w rondelku. Przestudź.
Włącz piekarnik na 170℃.
Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszaj roztrzepane jajka, skórkę z cytryn, cukier i śmietanę.
Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzone masło, ponownie wymieszaj.
Wlej ciasto do keksówki i od razu wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut, albo do momentu kiedy wbity w środek patyczek będzie suchy.
Przestudzone ciasto wyjmij z formy. Oblej lukrem lub po prostu posyp cukrem pudrem.
CYTRYNOWY LUKIER
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
- 100 g cukru pudru
Przesiej cukier puder przez sitko, żeby nie było grudek. Wsyp do rondelka.
Dodaj sok z cytryny i wodę.
Utrzyj lukier (możesz postawić rondel na kuchence i lekko podgrzewać, ale jedynie do połączenia składników).
Gorący, płynny lukier natychmiast wylej na ciasto
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.