Jesienią przychodzi czas na dynię, ale jeśli przygotujecie w zamrażarce zapas dyniowego purée – sezon dyniowy możecie mieć znacznie dłużej!
Podzielę się dziś z wami przepisem Jamiego Olivera na dyniowe babeczki. Z podanych proporcji otrzymamy 24 sztuki, więc jeśli nie potrzebujecie aż tylu po prostu podzielcie ilość składników na pół.
Ciasto można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce, a rano upiec pachnące jesienią śniadanie.
Smacznego!
DYNIOWE MUFFINY
- 400 g dyni piżmowej, ze skórką, bez pestek
- 350 g miałkiego jasnobrązowego cukru
- 4 duże jajka
- sól morska
- 300 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 175 ml oliwy extra vergine
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Pokrój dynię w kostkę i rozdrobnij w malakserze.
Dodaj cukier, jajka, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i oliwę. Zmiksuj na gładką masę.
Napełnij foremki lub papilotki ciastem, Wstaw do gorącego piekarnika na 20-25 minut – są gotowe, kiedy wbity w środek patyczek jest suchy.
Wyjmij babeczki z piekarnika i ostudź na kratce.
Gotowe babeczki można ozdobić lukrem, ale wyśmienite są również posypane tylko cukrem pudrem.
© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.
Tesknę za babeczkami.
Pomyślimy ♀️