Jesienią przychodzi czas na dynię, ale jeśli przygotujecie w zamrażarce zapas dyniowego purée – sezon dyniowy możecie mieć znacznie dłużej!

Podzielę się dziś z wami przepisem Jamiego Olivera na dyniowe babeczki. Z podanych proporcji otrzymamy 24 sztuki, więc jeśli nie potrzebujecie aż tylu po prostu podzielcie ilość składników na pół.

Ciasto można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce, a rano upiec pachnące jesienią śniadanie.

Smacznego!


DYNIOWE MUFFINY


  • 400 g dyni piżmowej, ze skórką, bez pestek
  • 350 g miałkiego jasnobrązowego cukru
  • 4 duże jajka
  • sól morska
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 175 ml oliwy extra vergine

Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

Pokrój dynię w kostkę i rozdrobnij w malakserze.

Dodaj cukier, jajka, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i oliwę. Zmiksuj na gładką masę.

Napełnij foremki lub papilotki ciastem, Wstaw do gorącego piekarnika na 20-25 minut – są gotowe, kiedy wbity w środek patyczek jest suchy.

Wyjmij babeczki z piekarnika i ostudź na kratce.

Gotowe babeczki można ozdobić lukrem, ale wyśmienite są również posypane tylko cukrem pudrem.

© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.