Słuchajcie… cały telefon pachnie mi cynamonem… Pewnie od robienia tego zdjęcia… Zaraz pójdę to sprawdzić jak to możliwe, a wy sprawdźcie, czy przypadkiem nie macie w lodówce drożdży, mleka i masła. Oraz cynamonu (ale to raczej w szafce).
ODRYWANE CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 75 g masła
- szczypta soli
Wrzuć wszystkie składniki do miski i wyrób (mikserem) gładkie ciasto. Przykryj, odstaw na godzinę/półtorej do wyrośnięcia.
- 65 g masła
- 65 g cukru
- duża łyżka mielonego cynamonu
- cukier perlisty do posypania
Rozpuść masło, przestudź. Wymieszaj cukier z cynamonem.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Posmaruj masłem (zostaw dwie łyżki masła) i posyp cukrem z cynamonem.
Złóż ciasto na pół. Potnij na 8 pasków. Przekrój paski w poprzek na pół. Powinno ci wyjść 16 kawałków złożonego ciasta, z maślano-cukrowo-cynamonowym nadzieniem w środku.
Zwiń każdy pasek w ślimaka. Ułóż w kwadratowej formie do pieczenia (lub okrągłej tortownicy).
Posmaruj z wierzchu resztką masła. Posyp cukrem perlistym.
Odstaw na chwilę i w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200℃.
Piecz około 20 minut – wierzch powinien się zrumienić, a wbity w środek patyczek musi być suchy.
© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.