O

Odrywane cynamonowe drożdżówki

Słuchajcie… cały telefon pachnie mi cynamonem… Pewnie od robienia tego zdjęcia… Zaraz pójdę to sprawdzić jak to możliwe, a wy sprawdźcie, czy przypadkiem nie macie w lodówce drożdży, mleka i masła. Oraz cynamonu (ale to raczej w szafce).


ODRYWANE CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI


  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • szczypta soli

Wrzuć wszystkie składniki do miski i wyrób (mikserem) gładkie ciasto. Przykryj, odstaw na godzinę/półtorej do wyrośnięcia.


  • 65 g masła
  • 65 g cukru
  • duża łyżka mielonego cynamonu 
  • cukier perlisty do posypania

Rozpuść masło, przestudź. Wymieszaj cukier z cynamonem.

Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Posmaruj masłem (zostaw dwie łyżki masła) i posyp cukrem z cynamonem.

Złóż ciasto na pół. Potnij na 8 pasków. Przekrój paski w poprzek na pół. Powinno ci wyjść 16 kawałków złożonego ciasta, z maślano-cukrowo-cynamonowym nadzieniem w środku.

Zwiń każdy pasek w ślimaka. Ułóż w kwadratowej formie do pieczenia (lub okrągłej tortownicy).

Posmaruj z wierzchu resztką masła. Posyp cukrem perlistym.

Odstaw na chwilę i w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200℃.

Piecz około 20 minut – wierzch powinien się zrumienić, a wbity w środek patyczek musi być suchy.

Jak BB robił (z moją małą pomocą) cynamonowe drożdżówki do odrywania.

© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.